Ajuns la cea de-a V-a ediţie, Concursul „Omul anului în Forţele Navale” a cunoscut o dezvoltare semnificativă pe parcursul timpului. Peste 80 de concurenţi s-au înscris în competiţie anul acesta, la cele douăsprezece secţiuni, iar câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei festivităţi de premiere care a avut loc sâmbătă, 9 mai, la Constanţa. Evenimentul a fost produs în colaborare cu Televiziunea Română şi a fost difuzat, în direct, pe canalul TVR 1.

Performanţele obţinute de către personalul din Forţele Navale Române, în anul de instrucţie 2014, sunt dedicate memoriei eroilor români din care şi-au jertfit viaţa în luptele pentru întregirea ţării noastre, precum şi celor 20.000 de veterani de război, pe care încă îi mai avem alături de noi, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Concursul a cuprins mai multe secțiuni, la unele din ele fiind declarați câștigători camarazi care fac parte din entitatea profesională pe care o reprezentăm. Suntem mândri să îi prezentăm aici pe colegii noștri care au pășit pe podiumul din Sala de Festivități a Bazei Navale Pontica pentru a-și lua bine meritatul premiu.

 

Secțiunea: Cultură şi tradiţii marinăreşti

– Locul al treilea : Maistrul militar principal Jean TUDOROF

Maistrul militar principal TUDOROF este comandant al navei-bază „Dunărea”, din Secţia a II-a vedete fluviale Tulcea. La bordul navei a amenajat o sală în care organizează periodic cursuri de tradiţii marinăreşti, la care participă tinerii maiştri militari

 

– Locul al doilea): Maistrul militar principal Relu TEODOR

Maistrul militar principal Relu TEODOR este consilierul comandantului Flotilei 56 Fregate pentru problemele maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor profesionişti. A menţinut o legătură strânsă cu veteranii care au luptat în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Prin colaborarea cu aceştia, a iniţiat crearea unor tradiţii la Flotila 56 Fregate. Astfel, sunt comemorați  în fiecare an, la data de 11 mai, cei 11 marinari care au murit la bordul distrugătorului Regelui Ferdinand, în anul 1944.

– Locul întâi : Maistrul militar principal Liviu TĂNASE

Maistrul militar principal Liviu TĂNASE este şeful Cercului Militar Constanţa. A avut iniţiativa organizării Concursului Naţional de Creaţie Literară FASCINAŢIA MĂRII, singurul concurs de acest gen din Armata Română. Concursul s-a bucurat de un succes deosebit, numărul participanţilor fiind de peste 160 de scriitori din toate colţurile ţării.

În anul 2014, a făcut demersurile necesare pentru lansarea a 19 volume, în cadrul Cenaclului Literar MIHAIL SADOVEANU.

A înfiinţat  “Careul Artelor Amfora”, care include 40 de artişti plastici din Constanţa.

Este coordonatorul Clubului Umoriştilor Constănţeni “Prăvălia cu Umor” şi cel care a înfiinţat pentru elevii constănţeni mai multe cercuri, precum Cercul de Artă Dramatică pentru Copii, Cercul de Muzică Populară sau Cercul de Muzică Uşoară

 

 

Secțiunea:  Navigaţie şi matelotaj.

 

– Locul al treilea: maistrul militar clasa a III-a Maricel BOTEZATU.

Maistrul BOTEZATU face parte din Divizionul 67 nave purtătoare de artilerie. Pasionat de confecţionarea lucrărilor de matelotaj, a transmis această pasiune şi colegilor mai tineri.

 A realizat, împreună cu soldaţii şi maiştrii militari de la bord, lucrări de matelotaj care au fost prezentate în cadrul unor evenimente, precum „Ziua Porţilor Deschise”, „Armata – O şcoală altfel”, Ziua Marinei Române, Ziua Unităţii.

 

– Locul al doilea: Maistrul militar principal Marius BĂCĂOANU.

Maistrul militar principal Marius BĂCĂOANU este instructor la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Mangalia.

 Este coautor al volumului „Noduri şi semne marinăreşti”. A realizat mai multe lucrări de matelotaj, atât în scop educaţional, cât şi decorative, cu care a obţinut locuri fruntaşe la concursurile organizate de Forţele Navale Române.

 

–                     Locul întâi : Maistrul militar principal Ion STOIEAN

       Maistrul militar principal Ion STOIEAN este şeful de echipaj al navei-şcoală „Mircea”. A promovat permanent arta împletiturilor marinăreşti în rândul cadeţilor de la bordul navei.

În perioada premergătoare marşului internaţional din anul 2014, a executat,  împreună cu tinerii marinari, activităţi de reprezentare pentru diferite modele de lucrări de matelotaj, pe care, ulterior, le-a introdus în Planul stagiului de practică al studenţilor şi elevilor. De asemenea, a avut ocazia să instruiască, în spiritul marinăresc românesc, şi cadeţii străini care s-au aflat la bord.

Preşedintele Ligii Maiştrilor Militari de Marină, domnul maistru militar principal în rezervă Emil OLTEANU a avut plăcerea și onoarea de a acorda premiul de excelenţă finalistului care a ocupat locul I de la această secţiune, respectiv domnului maistru militar principal Ion STOIEAN.

 

 

Secțiunea:  Sport

– Locul al treilea: maistrul militar clasa a III-a Andrian BUCIOC.

Maistrul militar clasa a III-a Andrian BUCIOC face parte din Batalionul 307 Infanterie Marină. În anul 2014 a participat la numeroase competiţii sportive militare. A depus eforturi susţinute pentru clasarea Batalionului 307 Infanterie Marină pe locul I, la etapa pe Forţele Navale a concursului Cea mai bună bază sportivă în anul 2014 şi pe locul al II-lea la acelaşi concurs, etapa pe Armată. A obţinut locul 1 la Concursul militar de vară, etapa pe Forţele Navale, la proba de patrulă – duel de foc. Este coordonator al Asociaţiei Sportive Marina, Tulcea, asociaţie care desfăşoară activităţi sportive în întregul judeţ, iar membrii acesteia sunt copiii militarilor tulceni.

 

– Locul al doilea: maistrul militar clasa a IV-a Elena-Alexandra URÎTU.

Doamna maistru militar clasa a IV-a Elena-Alexandra URÎTU face parte din Centrul 243 Radioelectronic de Observare. A obținut locul I la toate competițiile la care a participat: patrula militară, natație 50 metri liber și duel de foc, etapa finală pe MapN, semi-maratonul nisipului, crosul Tineretului, proba de ciclism de la Cupa Maritimo.

 

– Locul întâi: Maistrul militar clasa a V-a Sorin BALABAN

                                                 Maistrul militar Sorin BALABAN face parte din Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică. Este component al lotului naţional  de KEMPO-FULL CONTACT şi, în anul 2014 a obţinut titlurile de campion naţional, european şi vice-campion mondial la acest sport. S-a clasat pe locul I la Campionatul naţional „SUBMISSION”, Bucureşti şi pe locul I la capionatul militar de JUDO de la Sibiu.

 

 

Secțiunea:  Voluntariat, ajutor umanitar şi asistenţă religioasă.

– Locul al doilea : Maistrul militar principal Ştefan NIŢU.

Maistrul militar prinncipal Ştefan NIŢU face parte din Divizionul 150 Rachete Navale Mangalia. A iniţiat programe sociale cu scopuri umanitare, activităţi de colectare de cărţi, obiecte de îmbrăcăminte, rechizite, jucării pentru copiii de la Centrul Maternal Mangalia. A stabilit parteneriate cu Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanţa şi cu Asociaţia Cultul Eroilor REGINA MARIA filiala Mangalia.

 

– Locul întâi : plutonier adjutant principal Liana NAUM

                                                 Doamna Liana NAUM este şeful Cercului Militar Mangalia. Pe parcursul anului 2014, a îndrumat şi a coordonat mai mulţi tineri din Forţele Navale, în diferite activităţi înscrise pe linia protecţiei mediului şi a voluntariatului. În plus, Teatrul ,,Magic”, pentru copii şi tineret, al Cercului Militar Mangalia a obţinut Premiul I la Gala Societăţii Civile Tinere, de la Covasna. Finalul anului 2014, i-a adus două trofee, la Gala Naţională a Voluntarilor, unul dintre acestea pentru plantarea a 10000de puieţi, acţiune la care au participat şi elevii şi studenţii marinari.

 

 

Secțiunea:  Soldatul universal.

–  Locul al treilea: maistrul militar clasa I, Nicolae MOTOTOLEA.

Maistrul militar clasa I Nicolae MOTOTOLEA face parte din echipajul fregatei „Regele Ferdinand”.

Membru al primului echipaj al fregatei, a parcurs toate etapele pregătirii în acest domeniu şi, în prezent, este unul dintre cei care împărtaşesc din experienţa proprie, militarilor nou veniţi în echipaj.

Face parte din echipa de boarding (inspecţie şi control), executând numeroase misiuni specifice în cadrul Operaţiilor Active Endeavour şi Unified Protector, din Marea Mediterană, precum şi în Operaţia Atalanta, din Oceanul Indian, unde a participat la acţiunea de verificare a peste 30 de nave comerciale suspecte de trafic ilegal.

În timpul misiunii din Oceanul Indian, împreună cu colegii săi, a reusit capturarea a nouă persoane suspecte de acte de piraterie.

 

Secțiunea:  Imaginea şi vizibilitatea Forţelor Navale  ale Armatei Române.

 

– Locul Întâi: Echipajul Navei-Şcoală MIRCEA

 Promovarea imaginii Forţelor Navale Române în cadrul SCF  BLACK SEA TALLSHIP REGATA 2014.

Este cunoscut faptul că poporul român are o conştiinţă predominant continentală şi mai puţin maritimă, în ciuda poziţiei geografice extrem de favorabile, cu deschidere la Marea Neagră şi la Dunăre.

Echipajul Navei-Şcoală “MIRCEA” şi comandantul acesteia au susţinut şi au promovat permanent, în rândul românilor, tineri şi bătrâni, militari şi civili, dar şi în rândul populaţiei ţărilor riverane Mării Negre, conştiinţa, spiritul şi tradiţiile marinăreşti proprii, prin toate activităţile desfăşurate la bordul navei de-a lungul anului de instrucţie, dar mai ales prin participarea, în premieră, la Regata Mării Negre, alături de nave, militare şi civile din alte 10 state ale lumii.

Pe perioada acestui eveniment, peste 100.000 de oameni au vizitat navele, în porturile de escală Varna, Bulgaria, Novorossiysk şi Soci din Rusia şi Constanţa, din ţara noastră. Nava-Şcoală MIRCEA este ambasadorul României pe mările şi oceanele lumii, iar echipajul său ne-a reprezintat, întotdeauna, cu onoare şi cu cinste.

 

CLASAMENT FINALIŞTI CONCURS 
OMUL ANULUI 2014 ÎN FORŢELE NAVALE ROMÂNE

 1. Secţiunea Instrucţie şi luptă
  locul I – Locotenent-comandor Bogdan CURCĂ
  locul II – Căpitan Geanin STOIAN
  locul III – Căpitan Crina DATCU

  2. Secţiunea Logistică
  locul I – Locotenent-comandor Lucian-Doru NEACŞU
  locul II – Maior Adrian VLAD
  locul III – Căpitan-comandor Marian RÎŞNOVEANU

  3. Secţiunea Ştiinţă şi învăţământ
  locul I – Căpitan-comandor Cornel-Marius ABAGIU
  locul II – Căpitan-comandor Iancu CIOCIOI
  locul III – Locotenent Irina-Alexandra SIMION

  4. Secţiunea Cultură şi tradiţii militare şi marinăreşti
  locul I – Maistru militar principal Liviu TĂNASE
  locul II – Maistru militar principal Relu TEODOR
  locul III – Maistru militar principal Jean TUDOROF

  5. Secţiunea Navigaţie şi matelotaj
  locul I – Maistru militar principal Ion STOIEAN
  locul II – Maistru militar principal Marius BĂCĂOANU
  locul III – Maistru militar cls. a III-a Maricel BOTEZATU
  6. Asigurare moral şi sănătate 
  locul I – Comandor Ciprian HANCIUC
  locul II – Locotenent-colonel dr. Iana CONSTANTINESCU
  locul III – Dr. Liliana DUMITRU

  7. Secţiunea Sport
  locul I – Maistru militar cls. a V-a Sorin BALABAN
  locul II – Maistru militar cls. a IV-a Elena-Alexandra URÎTU
  locul III – Maistrul militar cls. a III-a Andrian BUCIOC

  8. Secţiunea Voluntariat, ajutor umanitar şi asistenţă religioasă
  locul I – Plutonier adjutant principal Liana NAUM
  locul II – Maistru Maistru militar principal Ştefan NIŢU
  locul III – Preot Dumitru BOSTAN

  9. Secţiunea Comunicare prin spaţiul cibernetic
  locul I – Comandor Ovidiu ISAC 
  locul II – Locotenent-comandor Marius CONSTANTINESCU 
  locul III – Căpitan-comandor Sebastian POPESCU

  10. Secţiunea Soldatul universal
  locul I – Sergent-major Florin Nicolae STAICU 
  locul II – Sergent-major Alexandru DOBRESCU 
  locul III – Maistru militar cls. I Nicolae MOTOTOLEA 

  11. Secţiunea Jurnalism, relaţii publice
  locul I – Personal civil Olivia BUCIOACĂ
  locul II – Personal civil Mihaela ZABOLODNI
  locul III – Caporal cls. a III-a Cristian VLĂSCEANU 

  12. Secţiunea Alături de Forţele Navale
  locul I – Cristina ŢILICĂ, TVR 1
  locul II – Denisa Morariu şi Liviu DOCHIŢĂ, Antena 3 
  locul III – Nicolae GĂGEANU, Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa

  13. Secţiunea Imaginea şi vizibilitatea Forţelor Navale şi a Armatei Române 
  locul I – Echipajul Navei-Şcoală MIRCEA (comandant: comandor Gabriel MOISE)
  locul II – Comandor Octavian TĂRĂBUŢĂ
  locul III – Locotenent-comandor Cristian HANU

Leave a Reply