Printre colecții 14-19.03.2016

Ce se intâmplă când se întâlnesc mai mulți colecționari? Fac o expoziție! Acest lucru s-a întâmplat deja; o parte din colecțiile diverse, adunate de-a lungul zecilor de ani, cu pasiune dar și cu un efort financiar considerabil, fiind prezentate de către împătimiții după artefacte vechi și rare, în incinta Mall Maritimo, Constanța. Această expoziție a fost realizată sub egida Ligii Maiștrilor Militari de Marină din dorința de a promova frumosul și ineditul, in căutarea cărora se află unii membri ai L.M.M.M, militari de carieră, activi sau în retragere, cu gradul onorant de Maistru Militar. Am putut admira cu aceasta ocazie, o serie impresionantă de cutii de chibrituri adunate cu stăruință de către M.m.pr. (r) Silea Gheorghe, o colecție în care am recunoscut cu surprindere chibritul din furnir învelit în hârtie de la care mi-am aprins, acum 30 de ani, primul Snagov! La fel de plăcută a fost reîntoarcereaî timp, văzând superbele colecții de timbre ale domnilor  M.m.1. Lăbunț Ștefan și M.m.pr. Eremia Gabriel, valoroase atât din punct de vedere material dar mai ales prin raritatea pieselor filatelice emise în perioade de timp diverse, reprezentând istoria României. Evident, și în acest caz, am recunoscut serii de timbre pe care le-am achiziționat și eu în urmă cu zeci de ani, când febra filateliei m-a cuprins ca pe oricare alt adolescent al acelor vremuri.

Mi-am permis și eu să fiu alături cu o mică parte din colecția mea filatelică, dar nu în ultimul rând de piese numismatice și bancnote, alături de cele expuse de AgentSefPr. Daniel Gîrleanu de la Garda de Coasta Mangalia. Deși are valoarea nominala de “doi lei”, bancnota minusculă pe care am expus-o are o vechime de 100 de ani, fiind emisă în timpul Primului Război Mondial! Fiecare monedă, bancnotă sau timbru reprezintă epoca în care a fost emisă și este o sursă deosebită de informații istorice, de fapt, un izvor de cultură istorică și socială care trebuie să facă parte din bagajul educațional al fiecăruia. Nicidecum în ultimul rând, paleta coloristică și grafica superbă reprezentate de multe ori în mod fericit pe obișnuitele șervețele din hârtie întilnite pe colțul mesei au atras atenția multor colecționari, în special al doamnelor, atât de sensibile la frumos. O vitrină întreagă din expoziție a fost “ocupată” de culori pastelate și desene delicate, foarte atractive din punct de vedere vizual, reprezentând colecția de servețele a doamnei Anca Dumitrescu. Admirând exponatele adunate de domnia sa, mi-am cam schimbat ideea despre scopul principal al servețelului de masă, făcându-mă să mă gândesc de doua ori ce sa fac cu el!

Încheietor de pluton al acestei expoziții este un vechi prieten, Sammy N Samir, cu o colecție unică, de embleme militare (patch) care se poartă la uniformele de aviație din intreaga lume. Sutele (!) de embleme din această colecție au fost adunate de-a lungul anilor, prin schimburi cu diverși militari din forțele aeriene din România, dar și din lumea întreagă, întâlniți la mitingurile aeriene, la care, de multe ori, am fost participant, alături de Sam. Iți poti creea o idee despre modul de organizare al forțelor aeriene militare din lume, pe specific și destinații…Cultura militara! Prin ineditul ei și sursa de informații și de ce nu, de cultură, aceasta expoziție organizată de LMMM, nu face decât să continue seria de manifestări în sprijinul membrilor acestei organizații cu tradiție de peste o sută de ani de la înființare, așa cum s-a numit inițial, Corpul Maiștrilor Militari de Marină.

Ovidiu Simionescu

Imagini expozitie

One Response

  1. Am admirat talentul, răbdarea și minuțiozitatea acestor iubitori ai frumosului, dar și ai lucrului bine făcut, numiți modeliști. Acum admir pasiunea unora dintre ei, dar nu numai a lor, de a colecționa diverse lucruri și obiecte, care mai de care mai interesante și pline de propriile lor povești. Expoziia de la MARITIMO este de vizitat, pentru că aici acești colecționari au ocazia de a fi apreciați pentru ceea ce fac. Respect vouă, respect organizatorilor acestei interesante expoziții.

Leave a Reply