• Foto-2

 • - CRED în datoria de a apăra teritoriul şi interesele României în orice situaţie. -

 • - CRED în obligaţia mea de a respecta cu stricteţe legile statului român. -

 • - CRED în dreptul la libertate şi siguranţă a fiecărui cetăţean al patriei noastre. -

 • - CRED în libertatea de gândire şi conştiinţă, în viaţa privată şi de familie a oricărui om. -

 • - CRED că omul trebuie să moară aşa cum s-a născut - liber şi egal în demnitate şi drepturi. -

 • - Să-mi ajute Dumnezeu ca această credinţă să nu dispară niciodată. -

STAU ȘI MĂ GÂNDESC…

Scris de ligammm

Sunt acasă… Am deschis calculatorul și stau în fața tastaturii, gândindu-mă ce aș putea scrie pentru a încerca și prin această metodă să schimb percepția negativă a unora dintre colegii mei, maiștri militari marinari, cu privire la activitatea Ligii Maiștrilor Militari de Marină?! Dorința, a mea cel puțin, e ca toți camarazii de profesie și armă să se simtă reprezentați de către această asociație! De ce oare nu se reușește?! Starea asta de spirit, mai puțin cunoscută în urmă cu patru-cinci ani, să se datoreze celor care îi coordonează activitatea?!? Parțial, poate, și asta mai ales că un reproș ar consta în nereușita menținerii eficienței, dar și dezvoltarea acesteia în comunicarea permanentă cu acei membrii asociați ce provin din rândurile cadrelor militare active. De aici și apariția sentimentului de neîncredere în ligă, lipsă încurajată în dezvoltarea sa de anemia cu care conducerea ligii reușește să ia „pulsul” real al celor existente în unitățile militare. Consecința? – foarte mulți dintre maiștrii militari activi au ajuns la concluzia – categoric greșită, precum că liga îi reprezintă de fapt doar pe  maiștrii militari pensionari,  ei, activii, neregăsindu-se în activitățile asociației!

       Iată o concluzie care, deși se bazează pe neadevăr, ar trebui să pună serios pe gânduri pe toți cei care compun Consiliul Director. Categoric că această concluzie este falsă, dar trebuie văzut cum se poate elimina acest fals și nicidecum să se apeleze la acuze, pentru că o asemenea comportare ar alimenta și mai mult credința acelor oameni atât de puțin informați sau prea puțin dornici să facă acest lucru. Trebuie plecat de la asumarea de către fiecare „tabără” a părții de vină, pentru că numai așa lucrurile pot intra pe făgașul normalității. Cred cu convingere că acesta este drumul bun, așa cum cred că nu dușmănia sau altceva se postează ca o barieră între aceste două părți, ci necunoașterea cu concretețe a activității ligii, dar mai ales în ce limite ale legalității își poate aceasta desfășura această activitate.

      Conform Statutului ligii, membrii ligii de la fiecare unitate militară au dreptul de a-și delega un anumit număr de reprezentanți (în funcție de numărul de membri ai ligii care sunt în acea unitate) în cadrul Consiliului Director al asociației, reprezentanți care au un rol determinant în alcătuirea planului de activități al Ligii Maiștrilor Militari de Marină. Ei sunt de fapt cei care trebuie să asigure legătura celor activi cu liga, participând la ședințele lunare ale Consiliului Director, aducând la cunoștința acestui organ coordonator problemele, doleanțele, propunerile membrilor activi. Dacă lucrurile ar urma acest curs și dacă informația ar ajunge la membrii asociației așa cum este ea, nu trunchiată, atunci am vorbi de o cu totul și cu totul altă atmosferă în cadrul echipajului ligii, una care îndeamnă la bună înțelegere și nu la cea generatoare de energie negativă.

      Se întâmplă cumva ca acum prezența la discuțiile lunar consumate în cadrul ședințelor de lucru ale Consiliului Director să fie onorată și de către cei ce se cred nedreptățiți? În deplină cunoștință de cauză vă spun că nu, dar se preferă bârfa în locul prezenței sau măcar a informării, iar această nu poate duce decât la atât de nedoritele frecușuri umane: O mare parte dintre reprezentanții celor activi profesional nu vin, dar nu-și trimit nici alți reprezentanți la ședințele de consiliu, pentru a fi mesageri ai diverselor nemulțumiri, propuneri sau păreri. Mare parte dintre reprezentanții celor activi nu vin la ședințe pentru a vota eventualele propuneri în folosul celor activi, mai ales că proporția acestora este net superioară reprezentanților pensionarilor, iar hotărârile se iau la ședințele respective prin manifestarea dreptului democratic de a vota.

        Susțineți că liga este a pensionarilor? GREȘIT! Lipsă de implicare în activitatea ligii a dumneavoastră, membri activi profesional, lipsa de implicare și de comunicare a celor pe care i-ați ales să vă reprezinte, astea sunt cauzele principale care vă îndeamnă să credeți că această ligă este a pensionarilor. Atâta doar!… S-a ajuns până acolo, încât unii dintre colegii noștri susțin că liga are un program croit după modelele comuniste! Asta-i culmea! Păi, dacă gândiți atât de democratic, cine vă împiedică să participați la ședințe pentru a înțelege raționamentul acestui program sau să propuneți un altul, care să nu se mai plieze pe actualul calapod considerat, numai dumneavoastră știți de ce, a fi comunist!

       Se simte cumva nevoia unui suflu nou în activitatea asociației? Foarte bine, dar așa ceva nu se poate realiza fară implicarea activă a celor mai tineri, nu prin intermediul acelor camarazi „binevoitori” care, din oportunism  se vor „formatori de opinie” , fără a da nici o importanță faptului că soluțiile prezentate sunt adesea atât de ridicole, încât devin ridicoli, atrăgându-vă pe mulți în această capcană, deși poate chiar susțineți lucruri demne de luat în calcul. În realitate acești „formatori de opinie” sunt niște simpli cârcotași,, oameni cu un suflet mic și cu gândire îngustă, al căror unic scop în viață este acela de a denigra tot ce nu slujește propriului interes.

       Exprimările  de genul „Ce face liga pentru mine?”, „Nu mă simt reprezentat de către ligă”,„De ce să dau eu cotizație pentru ca cei de la ligă să se distreze?” sunt de fapt lozinci ale acestor cârcotași, care de fapt nu au nicicum acoperire în real, dar pentru a înțelege aceste lucruri este nevoie de prezență la ședințele de lucru, la activitățile organizate, la viața de organizație pur și simplu.

       Pot să vă asigur că această asociație este foarte interesată de situația membrilor activi profesional, dovadă fiind faptul că acești camarazi ce se află la timona Ligii Maiștrilor de Marină au cerut aprobare pentru a putea veni în fiecare unitate militară, conform unei planificări, pentru a se întâlni cu toți maiștrii militari, prilej cu care dorește să vă informeze despre toate demersurile pe care le-a făcut sau pe care urmează să le facă, să cunoască toate problemele pe care le aveți și să ia la cunoștință toate propunerile pe care le aveți pentru a îmbunătăți astfel activitatea.

       Îmi doresc din tot sufletul ca această percepție greșită a rolului si activității ligii să se schimbe, deoarece această stare de spirit nu face bine nimănui. Reamintindu-vă că Liga Maiștrilor Militari de Marină este o asociație socio-profesională de tip ONG care nu are caracter de sindicat, toți cei care consideră că pot sprijini demersurile ce se doresc a fi făcute în interesul tuturor membrilor și în special al celor activi profesional, sunt așteptați cu toată deschiderea pentru discuții și propuneri concrete.

       Stau în fața calculatorului și trec în revistă tot ce am scris… În final mă întreb, dar și vă întreb: Vom reuși vreodată să vorbim cât mai mulți aceeași limbă? Vom reuși oare să înțelegem că una dintre regulile principale ale democrației e ca să nu fim deranjați prea mult de faptul că nu toți cei din jur sunt de acord cu ideile noastre? Vom reuși să înțelegem că dacă nu ne convine rezultatul votului, asta nu presupune să cădem pradă acelor stări care abundă în supărare și emite dispreț?

        Eu sper că da, însă durează…După câte se pare, va dura chiar destul de mult!

Comentarii(1)

 • Mihailescu Dumitru

  Corect și la obiect. Ce bine ar fi de-ar crește numărul celor care gândesc așa!

  Răspunde

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.