Centrul de Scafandri din Constanța și-a deschis porțile în data de 23 octombrie 2014, pentru a fi vizitat de elevii din școlile și liceele din Constanța, cu ocazia promovării profesiei de scafandru militar, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la acțiunile de eliberare a teritoriului național, purtate de armata României în cel de-al Doilea Razboi Mondial și al sărbătoririi Zilei Armatei României  pe data de  25 octombrie.

 

Pe parcusul zilei, vizitatorii au putut admira expoziții de tehnică și echipamente folosite de scafandrii militari în misiunile primite, au putut lua legătura cu scafandrii, au pus întrebări și au primit răspunsuri. De asemenea au fost  prezentate sălile de cursuri, dormitoarele, în laboratorul de cercetare și pătrundere sub apă (CPSA) au beneficiat de informații complete furnizate de către cadrele prezente. Un punct important al vizitei a fost cunoașterea laboratorului hiperbar, acolo unde scafandrii se antrenează pentru salvarea personalului de pe submarine avariate, antrenarea personalului pentru lucrul cu turela de scufundare, testarea la presiune a echipamentelor și a scafandrilor, etc.

 

În exclusivitate pentru ziarul Timona, MMpr. Popa Daniel ne-a declarat că este al treilea eveniment de acest gen organizat în 2014 la Centrul de Scafandri din Constanța, precedentele bucurându-se de un real succes și interes din partea tinerilor care aspiră la o carieră militară. Tocmai din acest motiv, în premieră a fost organizată o nouă zi a Porților Deschise pentru a promova și a atrage tinerii din clasele a XI-a și a XII-a  către uniforma militară și în special către activitatea de scafandru militar.

La Centrul de Scafandri din Constanța se pregătesc militari pentru a participa la grupul EOD (minare/deminare), pentru Forțele Speciale, scafandri fluviali și scafandri de mare adâncime.

Pentru cadrele active din MapN, sunt organizate pe bază de raport cursuri cu durata de 2-3 luni, condițiile de bază fiind o sănătate foarte bună, aptitudini sportive care necesită un efort îndelungat și un psihic foarte bun ce trebuie să depășească  momentele de stress puternic. Toate aceste lucruri se stabilesc în urma unui examen riguros, cu bareme dintre cele mai exigente, însă cei care reușesc să fie acceptați și apoi să promoveze cursul, vor avea satisfacția de a fi un învingător. Pentru că scafandrul militar este un învingător.

MMpr.Oprea Ovidiu

 

Leave a Reply