Este bine şi corect să precizăm că perioada aprilie 1951 (momentul desfiinţării Corpului Maiştrilor Militari de Marină) – august 1965 (momentul reînfiinţări acestui corp) nu poate fi nicicum caracterizată drept o perioadă – vid din punctul de vedere al relaţiei tehnică – tehnician, ba din contră, chiar dacă acesta din urmă se numea subofiţer tehnic, relaţia respectivă nu numai că a existat, dar s-a și bucurat de elogioase aprecieri din partea comandanţilor de nave, unităţi şi mari unităţi. Absolvenții școlii reintrată în circuitul învățământului militar și-au făcut datoria cu pricepere și responsabilitate, mai ales că anii 1962 -1965 au fost și cei în care s-a recepționat tehnica navală intrată în dotarea flotei militare prin achiziția de nave noi, așa cum au fost vânătorele de submarine  și navele purtătoare de rachete, operând pe mai departe cu tehnica sofisticată de la bordul acestor bastimente.

Divizionul 1061 Vănătoare Antisubmarine Mari avea în componență Vănătoarele de Submarine V1, V2 si V3, din Clasa “KRONSTADT”, achiziționate din URSS. După aducerea celor 3 nave de la Sevastopol, li s-a stabilit locul de dislocare permanent în Portul Militar Mangalia. V1 (ex BO-157) ,V2 (ex BO-161) aveau ca an de fabricație 1955 , V3 (ex BO-466) fiind construit în  1956.

Vănătoarele din Clasa “KRONSTADT”, proiect 122 bis, aveau urmatoarele caracteristici tehnice: Deplasament Dmax. = 336 tdw; Lungimea L=52,20 m; latimea l=6,20 m; pescaj T=2,11m; viteza V=20 Nd. Armament: 1 tun 90-K, cal. 85 mm; 2 tunuri AA 70 K calibrul 37 mm; 3 mitraliere binate cal. 12,7 mm.

In anul 1959, denumirea Divizionului 1061 s-a modificat in “Divizionul 50 Vănătoare de Submarine”.

 

    Un important salt calitativ în ceea ce priveşte evoluţia entităţii profesionale a cărei istorie o răsfoim astăzi, se poate afirma că s-a făcut în anul 1985, moment când pregătirea tehnicienilor marinei militare a cunoscut programa specifică învăţământului postliceal. Această nouă orientare, care a luat în calcul relaţia factorului uman cu tehnica navală a prezentului, dar mai ales a viitorului, poate fi considerată ca o bornă de referinţă în pregătirea profesională a celor care şi-au ales ca drum în viaţă, profesia de maistru militar marinar.

M.m.p(r) pm Mihailescu Dumitru

Leave a Reply