• Foto-2

  • - CRED în datoria de a apăra teritoriul şi interesele României în orice situaţie. -

  • - CRED în obligaţia mea de a respecta cu stricteţe legile statului român. -

  • - CRED în dreptul la libertate şi siguranţă a fiecărui cetăţean al patriei noastre. -

  • - CRED în libertatea de gândire şi conştiinţă, în viaţa privată şi de familie a oricărui om. -

  • - CRED că omul trebuie să moară aşa cum s-a născut - liber şi egal în demnitate şi drepturi. -

  • - Să-mi ajute Dumnezeu ca această credinţă să nu dispară niciodată. -

Aviația militară a României aniversează azi 106 ani!

Scris de Eremia

Istoria Aviaţiei Militare Române începe cu zborul realizat de inginerul Aurel Vlaicu la 17 iunie 1910. El a fost cel care, în 1910, a proiectat, a construit şi a zburat cu primul avion al Armatei române. Avionul a fost reali­zat la Arsenalul Armatei din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului de Război. Era un monoplan, cu un motor rotativ de 50 CP, care punea în funcţiune două elice.

La 17 iunie 1910, a avut loc istoricul zbor al avionului „Vlaicu nr. 1“. Aparatul s-a desprins de sol pe câmpul de la Cotroceni, în prezenţa unui public numeros, din rândurile căruia făceau parte şi oficialităţile vremii.

În zgomotul impresionant al motorului, la semnalul făcut, avionul pilotat de Aurel Vlaicu a rulat câţiva metri şi a început să zboare la o înălţime de 3-4 metri. După ce a parcurs o distanţă de circa 50 de metri, aparatul a aterizat uşor. Visul lui Vlaicu se împlinise, aparatul imaginat de el zburase.
Datorită acestei realizări, România este a treia ţară din lume, după Statele Unite şi Franţa, pe teritoriul căreia s-a zburat cu un aeroplan original, inventat, construit şi pilotat de unul dintre fiii ţării respective.

Despre acest zbor, Vlaicu a spus: „M-aş socoti răsplătit cu prisosinţă pentru cei patrusprezece ani de muncă, de teamă şi de speranţe chinuitoare, dacă aş şti că am făcut ceva, cât de puţin, pentru procesul ştiinţei şi pentru fericirea oamenilor“.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.