Românul are o vorbă. El afirmă că în ţara sa orice minune nu poate dura mai mult de 3 zile, 3 săptămâni, 3 luni sau, extrem de rar, 3 ani! Aşa o fi, dar iată că liga a trecut peste acest obstacol mental, reuşind anul acesta să organizeze cea de a patra excursie consecutivă în Europa, aceasta fiind, după părerea multora, cea mai reuşită. Partenerul nostru, ca şi la excursiile anterioare, a fost firma de turism J’Info Tours. În 8 zile au fost străbătuţi 4.140 de kilometri, traseul oferindu-ne spre cunoaştere patru ţări străine, 3 capitale şi un oraş de vis – Veneţia…

      Prima ţintă turistică, după trecerea graniţei pe la Nădlac, a fost oraşul Siófok de pe malul lacului Balaton. Lacul, cunoscut şi sub denumirea de „Marea Ungariei”, este situat în mijlocul Panoniei. Are o lungime de 77 km, apa încântând ochiul cu o culoare galben-verzuie. Suprafaţa de 600 km2, situează acest lac ca fiind cel mai mare din Europa Centrală. În jumătatea sudică, între Siófok şi Fonyód, se întâlnesc o mulţime de hoteluri, plaje cu nisip, cluburi de noapte, baruri… adevărate staţiuni estivale. Siófok este cea mai mare şi animată staţiune de pe malul sudic şi se întinde pe 17 km lungime. În privinţa zonei de nord a lacului Balaton, aceasta este mai „urbană”, cu orăşele cochete, cu turişti care preferă plimbările pe malul lacului, liniştea şi relaxarea, cu podgorii, castele şi zone de drumeţii. După acest orăşel cu o populaţie de 25.000 locuitori, următoarea noastră oprire a fost la Hotelul „Azul”, din Kranj – Slovenia, aici stabilindu-ne „cartierul” general pentru 4 zile.

        Slovenia, „O ţară cât o batistă” cum o prezenta nu demult National Geographic Traveler, însă remarcabilă în lumea turismului. Aici totul este perfect: natura, infrastructura rutieră cu un număr impresionant de tuneluri, curăţenia desăvârşită care te copleşeşte… Ce te impresionează însă cel mai mult sunt oamenii care vor să te simţi excelent în ţara lor. Prima direcţie stabilită de „cartierul general”, a fost drumul către Veneţia, destinaţie visată de atât de mulţi locuitori ai acestei planete şi care nu poate să-ţi ofere decât două alternative – s-o urăşti sau să te îndrăgosteşti iremediabil, pentru că acest oraş, care parcă nu face parte din lumea mileniului III, îţi oferă prilejul unui salt în timp, e drept că unul foarte scump.

       În a doua zi am avut două obiective turistice, lacul Bled şi capitala Ljubljana. Lacul Bled este situat la 50 de kilometri de Ljubljana, la poalele Alpilor Iulieni ale căror creste, parcă desenate, îţi taie respiraţia privindu-le. Lacul este celebru datorită faptului că în mijlocul acestuia se află o mică insulă, pe care se află o biserică. Insula, împădurită, cu turnul bisericii oglindit în apele albastre ale lacului, crează o imagine de vis, în formă de lacrimă.

        Este singura insulă naturală din Slovenia, calcarul şi dolomita fiind materialele de bază, şi datează din Triasic. Desigur, insula slovenă este o destinaţie populară mai ales în rândul cuplurilor aflate în căutare de locuri romantice, unde să facă schimb de jurăminte – şi asta îndeosebi pentru că edificiul cel mai mare şi mai important de pe insulă este Biserica de Pelerinaj Adormirea Maicii Domnului. Drumul de la malul apei ce scaldă insula până la poarta bisericii măsoară fix 99 de trepte ascendente, construite în 1655. O tradiţie locală impune chiar ca mirele să îşi transporte în braţe mireasa până la zidurile lăcaşului de cult. În tot acest timp, femeia trebuie să rămână tăcută, sau mult ghinion se va abate asupra acelei căsnicii. Un alt obiectiv turistic emblematic al staţiunii Bled îl reprezintă castelul cu acelaşi nume, cel mai vechi din Slovenia, aşezat pe marginea unei stânci abrupte, chiar deasupra lacului. Castelul a fost pentru prima oară menţionat în scris în 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen.

        Ljubljana, capitala Sloveniei… Am admirat malurile râului Sava, cetatea situată pe coama unui deal, podul cu dragoni, dar şi nu mai puţin celebrul pod triplu. Atmosfera boemă, terasele pline de turişti, barurile, cafenelele şi restaurantele fac din acest superb oraş un pol al distracţiei.

       Ziua următoare ne-a umplut sufletele cu şi mai multe trăiri greu de cuantificat. Situată la doar 53 km distanţă de capitala Ljublijana, peştera Postojna se află într-o imensă regiune carstică, fiind, de fapt, albia subterană a râului Pivka. Peştera uimeşte prin multitudinea galeriilor sale monumentale, dispuse pe mai multe nivele, însumând vreo 20 km, care adăpostesc formaţiuni tipice (stalactite, stalagmite), dar şi prin amenajările şi facilităţile turistice, în jurul acestui obiectiv natural înflorind o întreagă industrie (hoteluri, restaurante, magazine etc).

         O nouă destinaţie, dar şi o nouă minune a naturii: Lacurile Plitvice din Croaţia. Am ajuns aici după o scurtă oprire pe malurile Adriaticei, la Senj. Marea însă şi munţii din Croaţia, se înclină în faţa acestor lacuri! Circuitul nostru a continuat cu încă două opriri, la Zagreb unde nu poţi să nu rămâi fără cuvinte în faţa catedralei neogotice din 1880, şi la Budapesta unde am vizitat Bastionul Pescarilor şi Biserica Mátyás, cândva locul de încoronare al regilor maghiari şi al cununiilor regale.

M.m.p.Marian BOZA

Leave a Reply