E iarnă la malul mării…Valurile se agită strunite de crivățul pătrunzător, de parcă ar dori să iasă din milenara matcă! Pe țărm e zbatere de viață și zbatere de gând. E frig la malul mării, dar pentru a ieși și a-ți urmări cu ochii minții pașii ce te-au purtat pe aceste locuri n-ar trebui să ne oprească nici frigul și nici grija zilei de mâine.

    Este nevoie ca spiritul Tău, genialule poet, să fie mereu prezent în inima omenilor iubitori de oameni, să fie prezent în inima și gândurile celor plecați pe „mișcătoarele cărări” pentru a se simți mai în siguranță…Dintre sute de catarge/ Care lasă malurile/ Câte oare le vor sparge/ Vânturile, valurile”.

    Luceafărul ne veghează probabil din înalturi destinele, știind că oricâte am pătimi și oricât s-ar dezvolta indiferența față de slova scrisă, mulți vor fi cei care niciodată nu vor renunța la plăcerea de a se simți molcom legănați de versurile sale!…Ce te-a purtat, mărite bard, la malul mării? Dorurile, gândurile?

    Un nou ianuarie la malul mării și valul se zbuciumă și marea se tânguie! E frig și parcă, uitându-mă în depărtări, mă simt mai trist și mai sărac fără Eminescu… „De-oi adormi curând/ În noaptea uitării/ Să mă duceți tăcând/ La marginea mării…”. Dormi, mărite bard! Pentru cei care cred în valorile românești – și sunt încă mulți -, a-ți veghea somnul de veci nu înseamnă a te lăsa în noaptea uitării. Lin să-ți fie somnul și marea aproape, iar întinsele ape să-ți depene povestea fără de sfârșit a vieții și a iubirii…

M.m.p (rtg)Dumitru MIHAILESCU

Leave a Reply