M.M.pr. (Rz.) VOICU Marian

M.M.pr. (Rz.) VOICU Marian

Executive President HQ


Locatia:
Central Organization Constanta
Experienta:
29
Ani de activitate:
29 ani
icon

Biografie

Maistrul Militar principal (Rz.) VOICU Marian a fost ales președinte al Ligii Maiștrilor Militari de Marină în adunarea generală din 22 februarie 2025, fiind membru al acestei organizații din 1 august 1994  

Activitate profesională:

Este absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative – Facultatea de comunicare și relații publice (Promoția 2009), al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” – Secția maiștri militari de marină (Promoția 1988) și al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (Promoția 1985).

Prima funcție din carieră a fost cea de comandant grupă verificare-lansare rachete la bordul VPR 198 și apoi VPR 197 din Divizionul 133 Rachete Navale, Mangalia, în perioada 1988 - 1993. Consideră că:

- această etapă a fost definitorie pentru întreaga carieră deoarece a fost responsabilizat prin îndeplinirea prin cumul a funcțiilor de comandant grup rachete, șef de echipaj, comandant UL2 și ofițer secund;

- a învățat că lucrul în echipă, cooperarea și sincronizarea acțiunilor întregului echipaj sunt esențiale pentru succesul misiunii;

- legăturile interumane care se creează între membrii unui echipaj redus ca număr sunt extrem de importante atât pentru formarea omului cât și a profesionistului.

În perioada 1994 – 2002 a ocupat funcții la grup tunuri antiaeriene la Distrugătorul/Fregata Mărășești, Constanța. Cu această navă a participat la marșurile de instrucție și acțiunile NATO din cadrul P&P (parteneriatul pentru pace), în perioada 1994 – 1998, acostând în porturile Barcelona și Cartagena (Spania), Napoli și La Spezia (Italia), Lisabona (Portugalia), Toulon și Brest (Franța), Pireu (Grecia), Varna (Bulgaria). Cea mai importantă aplicație multinațională NATO la care a participat în această perioadă este „Strong Rezolve '98”, în oceanul Atlantic. De asemenea a executat trageri de luptă pentru atașații militari din România și o agenție de publicitate din SUA pentru promovarea Armatei României și a României publicului Statelor Unite ale Americii.

În perioada 2002 – 2003 a ocupat funcția de specialist în biroul asigurare materială al Comandamentului Flotei Maritime unde s-a ocupat, în special de A.T.A.M. În urma reorganizării unității, în perioada 2003 – 2006, a ocupat funcția de maistru militar de stat major în biroul planificare logistică din cadrul Comandamentului Operațional Naval.

În perioada 2006 – 2007 a ocupat funcția de maistru militar de stat major la N4 - Logistică din Comandamentul Flotilei 56 fregate unde a participat la activitățile necesare înființării unității și a Grupului de elicoptere. În această perioadă s-a ocupat de o multitudine de sarcini astfel încât plecarea la cursul intensiv de limba engleză și apoi mutarea din unitate ar fi constituit o reală problemă pentru cei rămași dacă nu ar fi existat documentele în format electronic, organizate corespunzător.

A întreprins o activitate de cercetare la Arhivele Militare Naționale și a alcătuit lista cu toți comandanții de distrugătoare și unități de distrugătoare până în anul 1950 și un album cu fotografii ale acestora.

A fost unul  dintre inițiatori și a participat la organizarea Zilei Porților Deschise în Forțele Navale în anul 2007, care a cuprins în premieră organizarea unui concert al fanfarei militare și al formației System, focuri de artificii, o plimbare pe mare cu nava militară Constanța. Consideră că i-a fost de folos experiența anterioară acumulată în organizarea Zilei Marinei Române și a Zilei Porților Deschise în Forțele Navale.

În perioada 2007 – 2008 a ocupat funcția de maistru militar de stat major în biroul operații speciale, date contracarare mine și EOD din cadrul Comandamentului Operațional Naval.

În perioada 2008 – 2011 a ocupat funcția de maistru militar de stat major în biroul planificare și conducere operații curente din Componenta Operațională Navală a Statului Major al Forțelor Navale.

În perioada 2011 – 2015 a ocupat funcția de maistru militar de stat major (S) în biroul planificare și conducere operații curente din Componenta Operațională Navală.

Pe timpul îndeplinirii funcțiilor din cadrul Componentei Operaționale Navale a participat la toate aplicațiile conduse de aceasta, a ținut situațiile și hărțile electronice, a participat la luarea deciziilor și a conducerii în secret.

În perioada 2015 – 2016 a ocupat funcțiile de consilier și apoi maistru militar de comandă la Structuri de sprijin decizional și asistență din Componenta operațională Navală.

În perioada 2016 – 2017 a făcut parte din comanda Componentei Operaționale Navale ocupând funcția de maistru militar de comandă.

În cei peste 29 de ani de activitate, și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea cursurilor de rachete navale, operare PC, limba engleză, aplicații informatice și conducere în secret. Pe lângă acestea a căpătat diverse cunoștințe din varii domenii, fiind autodidact.

În semn de apreciere, de-a lungul carierei militare, i-au fost conferite următoarele însemne și medalii: Semnul onorific „În Serviciul Armatei” pentru maiștri militari și subofițeri, pentru XV ani de activitate (2003),  Medalia „Virtutea Maritimă” clasa a treia, cu însemne pentru militari (2004), Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru maiștri militari și subofițeri, pentru XX ani de activitate (2008), Medalia „Virtutea Maritimă” clasa a doua, cu însemne pentru militari (2010), Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru maiștri militari și subofițeri, pentru XXV ani de activitate (2013).

S-a născut la data de 21 iulie 1967, în Constanța, Județul Constanța.

Vorbește limba engleză la nivel începător.

Educatie

  • 3 ani Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” – Secția maiștri militari de marină
  • 3 ani Școala Naționala de Științe Politice și Administrative – Facultatea de comunicare și relații publice