• Foto-2

  • - CRED în datoria de a apăra teritoriul şi interesele României în orice situaţie. -

  • - CRED în obligaţia mea de a respecta cu stricteţe legile statului român. -

  • - CRED în dreptul la libertate şi siguranţă a fiecărui cetăţean al patriei noastre. -

  • - CRED în libertatea de gândire şi conştiinţă, în viaţa privată şi de familie a oricărui om. -

  • - CRED că omul trebuie să moară aşa cum s-a născut - liber şi egal în demnitate şi drepturi. -

  • - Să-mi ajute Dumnezeu ca această credinţă să nu dispară niciodată. -

Mic îndreptar pentru cei care locuiesc pe litoral

Scris de Eremia

Sufocat aproape vară de vară de afluxul nemurilor din și înspre locuința sa, „locația” respectivă aflându-se într-unul dintre frumosele orașee de pe litoral,  Darie Ciolănar a „clocit” un anume îndreptar, prin care, așa cum veți constata cuprinde evidente interese de a îndrepta musafirii – rude, prieteni, nu conta – la alte adrese! Iată, așadar, un cetățean cu un deosebit simț civic, un om care se  gândește și la cei mulți ce au locuințele amplasate prin orașele aflate pe malul Mării Negre, nu numai la el!

     Desigur, nu a inventat roata el, Darie Ciolănar, însă sfaturile sale au fost luate de bune imediat ce au ajuns și pe Facebook, adică acolo unde fiecare poate scrie electronic cam ce-i trece prin cap, pentru că se găsesc rapid mulți cu răspunsul gata pregătit, acesta fiind invariabilul: îmi place asta!

      Categoric că deținătorii apartamentelor aflate pe litoral – cei cu rude avide după băile de soare în special, cunosc anumite modalități prin care se poate umbla la elanul iubitorilor de neam, apă și soare, una dintre acestea fiind nerăspunsul la telefon sau, dacă se răspunde totuși, repetarea sintagmei „nu se aude!”  până la saturație și plictiseală. Dacă se întâmplă ca musafirii să sosească pe neașteptate, constarea fiind făcută cu ajutorul vizorului plantat pe ușă, atunci asta nu trebuie deschisă, copilul sau copiii dacă-s mai mulți, urmând să anunțe prin repetare că „părinții ne spun că nu-s acasă!”. Oricum, aceste aspecte comportamentale nu prea au credibilitate, tocmai de aceia cetățeanul Ciolănar Darie vă propune prin îndreptarul său câteva procedee, ceva mai  sofisticate desigur, prin care cu siguranță veți reuși să țineți la distanță nechematele la mare (sau prea mult chematele) rude ori prieteni:

   Stratagema I: Sună telefonul. Ridicați receptorul și îl auziți, de exemplu, pe prietenul Vasile, fostul coleg de școală al șoțului:

    – Alo – zice acesta, ce mai faceți măi, constănțenilor, că uite, trecu cam un an de când nu v-am mai văzut?

    – Da, măi, Vasilică, așa e, că nici noi nu v-am văzut pe voi! Ete ce să facem, tocmai  am luat concediu și vrem să începem un tur prin țară. Poate ajungem și pe la voi…

    – Cum așa? Și lăsați apartamentul nesupravegheat? Nu vă este teamă că s-ar putea întâmpla ceva neplăcut? se arată prietenul Vasile curios.

     – Nuuu, Vasile, cum să-l lasăm așa, se poate! L-am închirat, mă! L-am închiriat pentru două luni, cât am eu concediu, că nu l-am luat nici anul trecut…

     În această situație, în mod sigur dragul de prieten va spune: Băi, nene, nu știu ce dracu are telefonul ăsta, că nu se mai aude…

     Stratagema  II: Aceasta are ca direcție de acțiune rudele soțului sau ale soției, rude deja prea obișnuite să vină vara în vizită. Și în acest caz sună telefonul, răspunsul urmând al da soțul sau soția, în funcție de gradul de rudenie. Să zicem că sună o rudă a soției:

    – Alo, sunt mătușa Sanda, Marioaro… Dacă s-a întâmplat ca la telefon să răspundă chiar soția,  discuția continuă, dacă nu, pleacă soțul de la telefon și o lasă să vorbească pe Marioara, spunându-i mătușii un scurt, dar hotărât: „imediat!”

   – A, să trăiești și să fii sănătoasă mătușă. Ce mai faci?

   – Păi ce să fac Marioaro, uite, ne-am gândit să venim câteva zile la mare și…

   – Foarte bine v-ați gândit, chiar mă bucur, mă bucur și eu bărbată-meu.

   – Sunteți acasă, nu?

   – Suntem și nu prea, dragă mătușă, asta-i marea durere! Între mine și Nelu a avut loc alatăieri o ceartă groaznică. Mă tem că vom ajunge la divorț, zău așa. Asta e, ce să-i faci! Ce-i la noi, e jale mare. Nici nu știu cum vor evolua lucrurile, dar nu e bine nicicumc…

     Stratagema III: Asta este cea cu zugrăvitul, care,  deși este foarte cunoscută, totdeauna a produs efectul scontat. Pentru a fi și mai crezuți, întrerupeți din când în când convorbirea, făcând să se înțeleagă că dați indicații celor care lucrează în apartament:

     – Alo, da! A, matale ești nea Costică. Mulțumesc mult pentru urări. Să trăiești, nene Costică. Nici nu-ți dai seama cât mă bucur că te aud. Ce faci faci, nene? Ce mai face mătușa Vasilica?

     – Bine măi, Nelule, bine facem, bine găsim, așa că ne-am pus în gând să venim la mare și să stăm la voi câteva zile…

     – Alo, domnu’ zidar, păi nu așa domnule…

     – Ce-ai spus, nepoate?

     – N-am spus nimic, nea Costică. Vorbesc cu unul dintre zugravii care lucrează în apartament. Eu îi spun să facă una, el face altceva…

     – Păi ce, voi zugrăviți casa?

     – Da, nene Costică, ne-a pus naiba să zugrăvim și uite că tot apartamentul e cu fundul în sus. Hei, ia domnule găleata și începe odată că s-a uscat gledul….Ce Dumnezeu, voi credeți că o să stau toată vara cu apartamentul așa. Ia zi, nea Costică, ce mai e pe la voi?

     – Ce să să fie, e cald al dracului…

     – Ei, era bine să stați o săptămână – două pe la noi, dar ce să facem! O să vă anunțăm când terminăm…Telefonul și-a recăpătat tonul, semn că unchiului Costică și familiei sale le-a pierit graiul și cheful de a veni la mare…

       În mod sigur, îndreptarul acesta este mult mai complex, dar pentru a nu vă ține prea mult de vorbă, voi încheia cu  stratagema de sacrificu gândită de autorul Darie Ciolănar, una șoc și plină de înțelesuri ce poate fi aplicată cu efect scontat pentru mai multe veri călduroase. Fiți atenți cum stă treaba: Imediat după ce v-a sosit prima familie de musafiri, sunați-i pe toți cei care doreau să facă acest lucru și spuneți-le că acum este momentul să vină. Venirea și a altora, înseamă pentru musafiri călcatul în picioare, călcatul pe nervi, timp în care dumnevoastră veți dormi liniștit la un vecin din bloc. Cu siguranță musafirii se vor lecui de venitul la ruda de la mare… Asta e riscantă, întradevăr, dar merită încercată…

       Stratagemele sugerate nu se aplică în cazul când vă doriți cu adevărat să aveți musafiri. Atunci fiți gazde primitoare, rostind curat și sincer: Bine ați venit pe la noi! Dacă nu, nu!

 

NEPTUN

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.