Alegerea carierei de urmat după absolvirea unui liceu nu este întotdeauna un lucru simplu; devine un lucru complicat pentru elevii colegiilor naţionale militare ale căror opţiuni gravitează între academiile militare şi Institutul de Medicină Militară. Dificultatea alegerii devine însă mai mare atunci când singurul lucru pe care îl ştii despre o academie sau alta este reprezentat doar de informaţiile pe care le-ai auzit la acţiunile de promovare a carierei militare.
Pentru a sprijini elevii colegiilor naţionale militare în deciziile pe care le vor lua la absolvirea acestora, Statul Major al Forţelor Navale s-a implicat în desfăşurarea călătoriei de orientare socio-profesională a elevilor Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” în Forţele Navale, activitate care nu s-a mai desfăşurat în marină de mai bine de 5 ani.
În fiecare an, elevii claselor a XI-a din colegiile naţionale militare vizitează, timp de o săptămână, academiile categoriilor de forţe pentru a cunoaşte posibilităţile de dezvoltare ulterioară. Astfel, în perioada 22-25 martie, 110 elevi cantemirişti s-au aflat în Forţele Navale Române. Aceştia au vizitat Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, unde au fost fascinaţi de simulatorul de navigaţie, de planetariu şi de laboratoarele prezentate. Doritorii – şi cu excepţiile medicale, au fost toţi – au făcut scufundări în bazinul Academiei Navale, alături de scafandrii de la Forţele Navale pentru Operaţii Speciale. După această activitate, elevii s-au deplasat în Portul Militar Constanţa unde au avut posibilitatea de a vizita fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria şi submarinul Delfinul. Prezentarea navei şi a misiunilor executate, acţiunea din Centrul de Luptă, acţiunea grupei boarding, cum să acţioneze în caz de incendiu sau la semnalul „om la apă”, au reprezentat doar câteva dintre lucrurile pe care tinerii cantemirişti le-au experimentat în Portul Militar Constanţa. Vizita lor în Forţele Navale s-a încheiat la Centrul de Scafandri, unde le-au fost prezentate echipamentele şi procedurile de operare ale scafandrilor de luptă şi a celor mare adâncime.
Au fost două zile şi jumătate petrecute de cantemirişti în Forţele Navale, zile pline de activităţi şi obositoare pentru elevi, care se vor gândi şi vor avea şi reprezentarea în teren a ceea ce înseamnă posibilitatea unei cariere în Forţele Navale Române.

24 martie 2017
Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov

Leave a Reply