03 mai 2023

File din istoria Corpului Maiștrilor Militari de Marină #1

image description

Episodul 1

Pe durata a 15 episoade vom încerca sa realizăm o radiografie a unui corp de tehnicieni din Marina Militară Română.

CORPUL MAIȘTRILOR MILITARI DE MARINĂ

Marinarul încercat nu se teme de nimic, timpul frumos ca şi furtuna, intră în profesiunea lui. Pe orice timp el este la postul său. El nu vrea nimic de la nimeni, nici răsplată, nici admiraţie, când îşi face datoria... Marinarul, prin viaţa sa, în imensitatea apelor, devine oţelit, blând şi iubitor, drept şi cumpănit şi cu experienţa ce-l apropie de înţelepciune.

Amiral Sebastian Eustaţiu

Susținută de argumente istorice de netăgăduit, Ziua Corpului Maiștrilor Militari de Marină a fost stabilită în Calendarul Armatei Române a se sărbători la data de 6 mai a fiecărui an, iar pentru aşa ceva am mulțumit și vom mulțumi multor personalităţi din conducerea Marinei Militare, cu precădere însă comandorului dr. Marian Moşneagu, cel care, aflat cu puțini ani în urmă în funcţia de şef Serviciu Istoric al Armatei Române, a avut un cuvânt greu de spus în această direcţie. Întrebarea este, care sunt acele argumente istorice ce au făcut ca ziua de 6 mai a fiecărui an să devină pentru tehnicienii marinari zi festivă? Răspunsul îl veți afla dacă răbdarea de a răsfoi împreună câteva din multitudinea filelor istorieI acestei entități profesionale vă va susține interesul. 

EPISODUL 1: 
Pentru început, haideți să ne lămurim asupra unei întrebări care nu de puține ori a stat pe buzele multora, și anume: Cine este de fapt acest tehnician cunoscut de-a lungul timpului sub denumirea de maistru militar? 
Răspunsul la această întrebare este extrem de simplu: Maistrul militar, indiferent de categoria de forţe la care a activat sau activează profesional, înainte de toate este un membru al societăţii umane, fiindu-i caracteristic tot ceea ce presupune cuvântul OM: trebuinţe, nevoi, trăiri sufleteşti, iluzii, împlinirii, nereuşite. Îl deosebeşte de ceilalţi membrii ai societăţii uniforma ce o poartă, precum şi meseria de apărător profesionist al ţării…Acestea sunt aspectele principale care conduc spre înţelegerea că maistrul militar este un om comun dar, în acelaşi timp, un om deosebit tocmai prin natura activităţii sale şi a statutului de cadru militar. Cum a apărut acest segment profesional în structura Armatei Române, și de ce a fost nevoie de prezența sa, în episodul următor.
(va urma)