iată sentimentele ce se cer a fi arătate fără tăgadă și cu deplină convingere față de cei care de-a lungul celor 23 de ani de existență a L.M.M.M. au dat acestei asociații socio-profesionale valoare numerică, asigurându-i, totodată, funcționalitatea corectă și în deplină legalitate. Merităm, doamnelor și domnilor membri asociați să ne gratulăm reciproc, pentru că împreună am făcut ca la 16 octombrie 1990 să renască ideea asociativă a cărei piatră de temelie a fost așezată de înaintașii noștrii cu 91 de ani înainte, împreună am parcurs drumul constituirii și al realizărilor contabilizate în dreptul actualei forme asociative, împreună ne-am străduit să dovedim mai tot timpul optimism, blândețe și toleranță în tot ce am intreprins în acești 23 de ani de existență a L.M.M.M. pe eșicherul ONG.

Nu a fost deloc ușor, așa cum nu este nici acum și nu va fi nici în viitor, dar am arătat că se poate până și celor mai sceptici dintre noi, și acesta este cel mai important lucru…Este adevărat că uneori ne-am mai și supărat, ne-am mai și suspectat reciproc de interese meschine, poate orgoliile exagerate ne-au făcut alteori să ne considerăm mai luminați sau mai îndreptățiți în a ocupa locuri în față mai abitir decât alții, adesea ne-a supărat prezența unuia sau a altuia pe puntea de comandă a acestei metaforice corăbii ce poartă la catarg stindardul ligii, poate nu totdeauna  ne-am dat intersul în a cunoaște și a interpreta corect regulile democrației, poate, poate și iar poate, dar niciuna din toate aceste stări, care până la urmă fac parte din structura umană, nu ne-a făcut să abandonăm generoasa idee a unirii socio-profesionale, nu ne-au subțiat dorința de a ne îndeplini scopul statuat în documentele juridice în baza cărora liga își desfășoară activitatea.

 Recunoaștem cu regret că o parte însemnată din rândul celor intrați în sistemul nostru asociativ nu s-au îndepărtat prea mult de prima condiție ce trebuie îndeplinită de către fiecare membru aderent și anume: aceea de simplu plătitor de cotizație, dar și pentru acești camarazi, indiferent câți sunt ei, trebuie să arătăm respectul și recunoștința cuvenite, așa cum trebuie să facem chiar și pentru cei care, din varii motive, au renunțat să ne mai însoțească pe lungul și anevoiosul drum asociativ. Ar fi un gest necamaraderesc dacă am trata cu indiferență activitatea depusă în folosul ligii de către domnii Banu Ion, Drăgan Ion, Grecu Alexandru, Silea Gheorghe, dar și mulți alții ca ei, chiar dacă domniile lor au demisionat din acest metaforic echipaj. Că nu au mai dorit să ne fie aproape nu trebuie să existe reproșuri sau cine știe ce alte discuții adesea presărate cu vorbe care dor. Nu, pentru că a fost dreptul dumnealor să apeleze  la așa ceva, așa cum este dreptul oricărui membru aderent să facă acest lucru, chiar dacă asemenea plecări nu ne-au bucurat și nu ne vor bucura nicicând.

Atunci, doamnelor și domnilor, în acea zi de 16 octombrie 1990 am ridicat ancora având la bord un echipaj relativ numeros, în rândul căruia, spre bucuria noastră, se aflau și 58 veterani de război, oameni ai mării trecuți nu numai prin urgia celei de a doua conflagrații mondiale, dar și prin multe alte greutăți impuse de viață. Acești oameni, adevărate istorii vii, așa cum ne-a făcut întotdeauna  plăcere să-i numim, ne-au sfătuit cum să ne trasăm preliminarul drum asociativ, ne-au înconjurat cu dragostea lor părintească, oferindu-ne sprijin în tot și în toate…Timpul a trecut, iar viața, ale cărei dure legi nu iartă pe nimeni, oricine ar fi el, a făcut ca din cei 58 să răspundă acum prezent la apelul echipajul doar trei: Contraamiralul (R) Petre Zamfir, cel care recent a trăit două momente importante și anume: împlinirea vârstei de 90 de ani și declararea ca cetățean de onoare al Municipiului Constanța; M.m.pr.(R) Gheorghe Romete și comandor (R) Bozenovici Nicolae, cel care de multă vreme este țintuit la pat de o afecțiune ce nu dă semne că ar mai putea fi învinsă. Am pierdut mulți veterani, dintre toți, iertată fie-ne neputința de a-i aminti pe fiecare, îl pomenim pe Miron Domnaru, cel care s-a aflat pe puntea de comandă a asociației  de la începerea marșului pe drumul confirmării și până în ianuarie 1999.

Echipajul nostru, pe lângă cei 55 de veterani trecuți în neființă a pierdut, în acești 23 de ani, și alți 49 de membrii, mulți dintre ei tineri sau foarte tineri, plecarea la ceruri datorându-se nu numai unor boli foarte grave, dar și unor nefericite întâmplări, așa cum s-au petrecut lucrurile relativ recent cu M.m.cls.III-a Vasile Claudiu Popa și plt. Adrian Postelnicu, căzuți la datorie în teatrul de operațiuni din Afganistan.

Da, doamnelor și domnilor, au trecut 23 de ani de când împreună am plecat pe drumul reactualizării sentimentului unirii socio-profesionale căutând, totodată, să-i dăm acestuia o nouă dimensiune. Echipajul nostru a cunoscut creșteri semnificative pe parcursul acestor 23 de ani de navigație pe destul de accidentatul drum al confirmării și afirmării,  ajungând la 1124 membri – nivel de vârf atins în anul 1998 prin însumarea efectivelor celor două filiale, Constanța și Mangalia, dar  s-a confruntat și cu supărătoare scăderi, la momentul onomasticii acestor 23 de ani echipajul ligii numărând 843 de membrii. De apreciat că, deși eterogen, în rândurile sale regăsindu-se reprezentanți ai multor segmente profesionale, acest echipaj și-a făcut datoria atât la Constanța cât și la Mangalia, finalul fiecărui an dintre cei acum sărbătoriți oferindu-ne bucuria înregistrării de rezultate bune și chiar foarte bune.      

      La zi onomastică, sănătate tuturor membrilor asociați și dorință mereu crescândă în cugetul fiecăruia de a se implica pozitiv și constructiv în viața Ligii Maiștrilor Militari de Marină.  

                            La mulți ani!

M.m.pr.(r) Dumitru MIHĂILESCU

Președinte de onoare al L.M.M.M.

  No images found.

One Response

  1. La Multi Ani Ligii Maistrilor Militari de Marina!
    La Multi Ani domnule Dumitru Mihailescu! asa cum spunea un camarad de-al meu, pe site-ul L.M.P., dumneavoastra sunteti motorul principal ce functioneaza la capacitate maxima pentru Liga Maistrilor Militari de Marina!

    ONOARE SI PATRIE!

    Cap. Danut ALBU – Presedinte Liga Militarilor Profesionisti si membru aderent L.M.M.M.

Leave a Reply