Într-adevăr, expoziția colecționarilor din incinta Mall Maritimo a continuat în mod logic și firesc cu o noua manifestare a unui grup de practicanți ai modelismului, sub aceeași siglă a Ligii Maiștrilor Militari de Marină, modeliști membri ai ligii dar și din viata civilă.

Implicându-mă alături de entuziastul susținător și practicant al modelismului naval, M.M.Pr. Eremia Gabriel, în amănuntele organizatorice și logistice implicate de o asemenea manifestare, am dorit să transmitem un mesaj către cei interesați și cunoscători ai acestei activități tehnico-aplicative, dar și către publicul mai puțin avizat, că există intersul pentru cultura tehnică, științifică, pentru istorie și în general pentru estetic, al multora dintre noi. Astfel, s-a reușit alcătuirea unei echipe formate din modeliști specializați în câteva ramuri: Modelismul naval, reprezentat prin lucrările de excepție, premiate la concursuri europene, executate de către domnul Costiniuc Corneliu, “Navele Levantului” sau “Vedeta purtătoare de rachete-VPR”; sau de catre M.M.Pr. Eremia Gabriel cu “Pânzar Moldovenesc”, tunuri navale și superba dioramă ” U-37 in dană dublă” și nu în ultimul rând de către domnii Neluțu Olteanu, Dan Gîrleanu, Costin Balca, Tiberiu Tudor si Viorel Ciurumela, cu diverse lucrări de calitate.

Un “new entry” s-a dovedit prin participarea cu lucrări de înaltă acuratețe din domeniul modelismului feroviar, reprezentând locomotive utilizate de către CFR și vagoane diverse, domnul Daniel Neagu.

Inedită este și seria de….Dacii, o pleiadă de machete ale autoturismului nostru național în diversele sale variante la scările 1/18 si 1/43, însă mergând puțin mai înainte de apariția Daciei 1300, ne putem reaminti de Dacia 1100, prezentată cu inscripția “Miliția”, așa cum încă mai exista în prima jumătate a deceniului șapte pe străzile României. În această colecție aparținând prietenului nostru Ștefan, mai putem admira și alte vehicule civile, camioanele Roman, dar și mărci legendare din întreaga lume.

Cât despre modelismul aeronautic reprezentat de participarea cu zeci de machete ale diverselor aeronave de tipuri diferite care au zburat în epoci istorice diferite, cuvintele ar fi cu totul inutile în fața unei simple vizite la fața locului. Autorii, în primul rând, “morali”, ai acestor artefacte în care s-au înglobat sute de ore de muncă sunt: Necula Paul, Cezar Iftinca, Radu Eremia și…subsemnatul.

Sper ca această expoziție să atragă privirile a cât mai multor vizitatori și să-și îndeplinească menirea de modalitate de informare, dar și de spectacol estetic și de socializare, exact așa cum ne-am dorit în momentul organizării și în același timp, să fie o repetiție generală pentru Expoziția-concurs de modelism, CUPA TOMIS, editia a-II-a din luna August, organizată sub egida LMMM, la Muzeul Marinei Militare din Constanța.

Ovidiu Simionescu

 

Leave a Reply